2013. június 6., csütörtök

Namdaemun


2008 február tizedike fekete napként vonult be Szöul történelmébe.
Az ország első számú nemzeti kincse, a Namdaemun ( „déli főkapu”, hivatalos nevén Sungnyemun, azaz a „magas rangú szertartások kapuja”) teljesen a tűz martalékává lett.
Egy 69 éves helybéli férfi felmászott a kétszintes pagodaszerű toronyba és néhány liter hígító és egy öngyújtó segítségével porrá égette azt a több mint 600 éves épületet, amely csodával határos módon a japán inváziót és a koreai háborút is túlélte, s így a város legrégebbi faszerkezetes műemlékének számított.
A gyújtogató, bizonyos Chae Jong-gi egy vitatott földügylet miatt megorrolt az államra és a bosszú e sajátos formáját eszelte ki. Bár azon kívül, hogy elkeseredett, minden bizonnyal piromániás is lehetett, mert néhány évvel korábban már elkövetett valami hasonlót. Anno az egyik királyi palotát szemelte ki magának, de akkor szerencsére még időben fülön csípték, megakadályozva ezzel egy nagyobb tragédiát.
Öt évvel ezelőtt ugyanez sajnos nem sikerült, több száz tűzoltó 6 órán keresztül próbált harcolni a lángokkal, de az öreg faszerkezet a végén összeomlott és porig égett.

Néhány hete lebontották a felújítást eltakaró kordonokat és ma már újra a régi pompájában lehet megcsodálni a középkori városfal nyolc kapuja közül a legnagyobb és legszebb építményt.

a tűz és ami utána maradt: 


a koreaiak nehezen dolgozták fel ezt az értelmetlen tragédiát: a kapu a 21 millió dollárt kóstáló felújítás után: 


azért a friss festés és az élére csiszolt kövek miatt sajnos sokat veszített a régi bájából: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése