2014. január 6., hétfő

PyeongChang 2018 - logó mustra


Nemsokára Szocsiban indul a téli olimpia, négy év múlva pedig Dél-Koreában, Pyeongchangban lobban fel a láng. Nagy büszkeség ez a koreai népnek; az 1988-ban sikeresen megrendezett nyári olimpia és a 2002-es foci VB után immár a legnagyobb téli sportverseny házigazdája is lehet.

Elnézve a mostani olimpiai logót óhatatlanul is összehasonlítottam a (szerintem) sokkal érdekesebb, mélyebb jelentéssel bíró koreaival. Idehúz most a szívem, de talán Ti elfogulatlanul is hasonló véleményen lesztek.
A koreai emblémát a hangul (koreai írás) és a keleti filozófia ihlette, színvilága az olimpiai zászló mellett a koreai kultúra öt alapszínét idézi.
A házigazda város, PyeongChang  (평창)két szótagjának első mássalhangzóit rejti a kép.
  "p" betű, benne a felső vízszintes vonal az eget, az alsó a földet, a függőleges vonal az embert jelöli, így együtt pedig a három elem közti harmóniát és a szívélyes fogadtatást szimbolizálja.
  "cs" betű a minden irányból az eseményre sereglő tömeget, de egyben a havat, a jeget és a sportolók csillagos teljesítményét is jelképezi.

Tehát még néhány év és a szíves vendéglátó PyeongChang lesz az a hely, ahol ég és föld találkozásánál a havon és a jégen egyaránt csillogó teljesítményt nyújtó sportolókat ünnepelheti a nagyvilág.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése