2014. április 24., csütörtök

Yongmunsa templom


A buddhista szerzetesek előszeretettel építették templomaikat a természet közelébe, de a konfuciánus eszmék térnyerésével (14. század) a városi, falusi szerzetesek is csak a hegyekben találtak menedéket. Ez az oka annak, hogy Koreában az ősi templomok többségét a hegyek között találhatjuk.
Sajnos a japán megszállás alatt még ezeket a világvégi helyeket is lerombolták, első körben azokat, ahol az ellenállás mozgalom harcosai bújtak meg. Amelyik templom túlélte, annak a koreai háború jelentette a következő, még súlyosabb csapást.

Hasonló sorsra jutott a 913-ban alapított Yongmunsa templom is, de a míves rekonstrukciónak köszönhetően ma már újra a régi formájában pompázik és a kolostorlátogatók egyik kedvelt célpontja Szöul környékén. 
Egyszer már jártam ezen a vidéken, de akkor a szakadó eső miatt a hegymászás és a templomlátogatás kimaradt, tegnap sikerült bepótolni.




A közelgő Buddha-születésnap tiszteletére a templomot és környékét már ellepték a lampionok:








Ebben az épületben a halottaikat búcsúztatják a hívők. A halált követő minden hetedik napon 7 héten át imádkoznak érte, mert állítólag 49 napig a halott lelke még ott van közöttük. Miután megszűnik a lelki kapocs is, az elhunyt ruháit és személyes tárgyait a templom melletti kemencében (köv.kép) égetik el:



A kolostor szerzeteseinek sírkertje - különböző korok, különböző formájú sírkövei: 


A buddhista kolostorok elengedhetetlen kelléke a harang- és dobpavilon. Minden hajnalban a reggeli imára szólítanak az óriási dob és fémharang hangjai:


A kolostor közelében áll Ázsia legmagasabb (60 m) és egyben egyik legidősebb (kb. 1100 éves) ginkgofája, ezért a Yongmunsa harangját a jellegzetes ginkgolevelekkel díszítették. 




A hegymászás után jöhetett egy finom koreai ebéd: tökleves, sült hal rizzsel és egy rakás zöldségkörettel. Mivel itt rengeteg zöldséget fogyasztanak, az éppen aktuális termő fajtákat megszárítják, hogy télen is legyen mit tálalni. A napon szárított gyümölcsök, zöldségek megtartják zamatukat, vitamintartalmukat, sőt bizonyos gombafélék szárítva gazdagabb D vitamin forrást jelentenek, mint nyersen.




Nagyon kellemes társaságom volt, Kjunghee és Andie - egy koreai buddhista és egy orosz származású amerikai zsidó nő.
Élmény volt velük világot váltani. Azon kívül, hogy nagyon kedvesek és értelmesek, van még egy közös szál. Mindketten jártak már Budapesten, szeretik a magyar ételeket és meglepő módon sokat tudnak a magyar történelemről is.
Bevallom, egy kicsit elszégyelltem magam, amikor Andie az egyik legnagyobb magyar zsidó hősről mesélt, mert nem emlékszem, hogy anno történelemórán megemlítettük volna Szenes Hanna nevét. Pedig Izraelben nemzeti hősként tisztelik, utcákat neveztek el róla, verseit 20 nyelvre lefordították és ötven országban kiadták.
Most legalább pótoltam a hiányosságaimat - mi mindenre jó egy koreai kolostorlátogatás:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése