2014. április 3., csütörtök

Jeju


Jeju Korea legnagyobb szigete a dél-nyugati part közelében.
Az egy négyzetkilométerre eső természeti, kulturális és egyéb attrakciók tekintetében tuti listavezető, sehol nem láttam még ennyi látnivalót egy kupacon.
A "kupac" amúgy egy vulkán, ami néhány millió évvel ezelőtt kezdődött földmozgás eredményeként bújt elő a tenger alól. Az 1950 méter magas Hallasant (Korea legmagasabb pontja) még több száz kisebb ún. parazita vulkán veszi körül. Mindezeknek köszönhető a sok bazaltsziklás öböl, vízesés és lávajáratos barlang.

Tényleg nehéz volt betelni ennyi természeti szépséggel.



az egyik legszebb öböl és a 20 méter magas Oedolgae szikla:



néhány a sok vízesés közül: Jeongbang 




és a három lépcsős Cheonjeyeon




Van néhány homokos partszakasz is, de mivel a nyár itt esős évszak, strandoláshoz inkább az augusztus vége és szeptember eleje az ideális:


A szigetet alig több mint fél millióan lakják, de évente legalább tízszer ennyi látogató fordul meg errefelé. A szubtrópusi klímának köszönhetően megterem néhány déli gyümölcs is, amelyek közül a helyi speckó csúcsos narancs jelenti a legfinomabb csemegét.


A sziget jellegzetességei közé tartoznak ezek a bazalt apókák (harubang), akik megvédik a szigetlakókat - és az ajándékboltokat -  a démonoktól: 



Néhány különleges templomot is felkerestünk.
A Hallasan lábánál: Cheonwang-sa


A déli part közelében: Yakcheon-sa




dél-nyugati csücsök: Sanbabggul-sa 




Az esős napokon barlangásztunk és a fiúk nagy örömére egy számítógép múzeumot is sikerült felfedeznünk.
Az erotikus szoborparkba mégse vihettük őket...

A Manjangul barlang bejárata: 


Az egykor kitört vulkán lávája a föld alatt is járatokat épített. A sziget 13 km hosszú ún. lávakürtő barlangrendszeréből mindössze 1 kilométernyi szakasz látogatható. Bár a mészkőbarlangok jóval látványosabbak, de azért a megkövesedett lávákon sétálni is egy különleges élmény. 



További képek az albumban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése