2014. március 24., hétfő

Kim Hyon-hui a KAL858-as járat terroristanője



A Kim dinasztia rémtetteit valószínűleg hetekig lehetne sorolni.
Ha a legdurvább eseteket kellene kiemelni, akkor a dél-koreai légitársaság Bagdadból Szöulba tartó járatának 1987-es tragédiája a lista elejére kerülne.

Az 1988-as szöuli olimpia nagy szálka lehetett Kim Jong Il szemében, ha képes volt száznál is több ártatlan ember életét feláldozni azért, hogy a sportolók és szurkolók kedvét elvegye a részvételtől.


A játékokat megelőző év novemberében két északi ügynök a Korean Airlines (KAL) 858-as járatának likvidálására kapott parancsot. Az egyik terrorista egy 25 éves észak-koreai nő, bizonyos Kim Hyon-hui volt.
A lányra még egyetemista éveiben vetette ki hálóját a titkosszolgálat. Gyors észjárású, művelt és csinos volt, diplomata szüleinek köszönhetően több nyelven beszélt, színészi pályára készült, azaz ideális ügynökjelöltnek bizonyult.
Egyik napról a másikra családjától, barátaitól elszakították és a rezsim egyik speciális katonai kiképzőbázisán néhány év alatt kiváló ügynököt faragtak belőle (japán nyelvre és szokásokra egy Japánból elrabolt nő tanította - lsd. előző poszt).

Hyon-hui - fedőnevén Ok Hwa - miután kézhez kapta a kedves vezető saját kézzel írt parancsát (sikeres küldetésért cserébe ígéretet kapott, hogy visszatérhet a családjához), egy idősebb "kollégával" karöltve Moszkván keresztül Budapestre repült. 4 éjszakát töltöttek Magyarországon, innen már hamis japán útlevelekkel, apa és lányát alakítva Bécs, Belgrád majd Bagdad felé folytatták az útjukat.
A kézipoggyászba csomagolt, rádióba rejtett robbanószerkezetet csak az iraki reptéren vették magukhoz és azzal együtt szálltak fel a Szöulba tartó gépre. A járat menetrend szerint Abu Dhabiban is megállt, hogy további utasokat vegyen fel, ekkor a két ügynök a fedélzeti csomagrekeszben "felejtette" a kézitáskát, majd Bahrein irányába menekült tovább. Hamis útlevelük először itt szúrt szemet a hatóságoknak és miután sikeres akciójuknak köszönhetően Mianmar légterében felrobbant a gép (fedélzetén 104 utassal és 11 fős személyzettel), a reptéren ragadt gyanús utasokat egy-kettőre elfogták. A kihallgatásuk alatt egy cigarettába rejtett ciánkapszula segítségével mindketten öngyilkosságot követtek el, de a fiatal nő túlélte a mérgezést. Ezt követően Dél-Koreába szállították, majd halálra ítélték, később azonban kegyelmet kapott, mert szörnyű tettét az északiak agymosási akciójának tulajdonították.

Kim Hyon-hui azóta tisztes polgári életet él, férjhez ment és két kisfia született, de az északiak bosszújától tartva csak testőrök kíséretével mer nyilvános helyeken mutatkozni. Szülőföldjén maradt családtagjait valószínűleg már régen kivégezték vagy munkatáborokba hurcolták.
Több életrajzi könyve bestseller lett, életéről film is készült, a jogdíjaknak köszönhetően nincsenek anyagi gondjai. Sőt, miután kiderült, hogy Szöul leggazdagabb negyedében vásárolt magának lakást, a zúgolódók nyomására komoly összeget, mintegy 200 millió forintot utalt az elhunyt áldozatok hozzátartozóinak számláira.


Az egyik könyve - Kémek iskolája - egy terroristanő vallomása - címmel magyarul is megjelent, de már csak antikváriumokban lelhető fel (az angol nyelvű epub, mobi vagy pdf változatát szívesen átküldöm, ha valakit érdekel).

  Az ausztrál ABC hírműsor tavaly készült interjúja:   
 

5 megjegyzés:

  1. Hú, ez nagyon érdekes cikk volt, Mariann!

    VálaszTörlés
  2. A könyv is érdekes élmény volt, a negatív főhős valóban inkább szánalmat, mint megvetést érdemel. Az északi vezetés viszont eszement és hátborzongatóan kegyetlen.

    VálaszTörlés
  3. http://www.vg.hu/kozelet/politika/nem-vicc-eszak-koreaba-latogat-a-magyar-kormany-delegacioja-425210

    VálaszTörlés
  4. Nemrég új magyar nagykövetet neveztek ki Dél-Koreába, aki egyúttal Észak-Koreába is akkreditált diplomata. Ezen a héten adja át Phenjanban a megbízólevelét.

    VálaszTörlés
  5. Akkor lehet hogy ezzel kapcsolatos a kormánydelegáció látogatása.

    VálaszTörlés