2014. május 11., vasárnap

A 124-es különleges egység



1968 januárjában egy 31 főből álló különleges alakulat szivárgott át az északi határon.
Kim Ir Szentől azt a parancsot kapták, hogy a déli bábkormányt megdöntsék és a déli testvéreiket az amerikai elnyomás alól felszabadítsák.
Egy elmebeteg hatalom agymosott katonáiról volt szó, akik valóban elhitték, hogy erről a nemes küldetésről van szó. Az akció legfontosabb része lett volna az akkori elnök, Park Chung-hee (Dél-Korea jelenlegi elnökasszonyának édesapja) meggyilkolása.

2 napot töltöttek a hegyekben bujkálva, éjszaka mínusz tíznéhány fokban és 20 kilós fegyvereket rejtő csomagokkal a hátukon. Számításukba azonban némi hiba csúszott.
Útközben favágókba botlottak, de mivel szerencsére az agymosás a szívükig nem hatolt, így megkegyelmeztek nekik. Sőt! Próbálták meggyőzni frissen szerzett barátaikat az északi rendszer nagyszerűségéről, Kim Ir Szen jóságáról.
A déliek viszont nem voltak ennyire naivak, egykettőre leadták a drótot, így a dél-koreai és amerikai hadsereg fokozott készenlétben várta a csapatot, noha a küldetés pontos részleteit nem ismerték.
Január 21-én az északiak - déli katonai egyenruhában - az elnöki palota közvetlen közelébe férkőztek, majd tüzet nyitottak az őrökre. A támadásnak több tucat civil és harmincnál több dél-koreai, ill. amerikai katona is áldozatul esett.
A támadók közül egy katonának sikerült elmenekülnie, egy főt élve elfogtak, az egység többi tagja a tűzharcban kapott halálos sebet.

Kim Shin Jo-t, az egyetlen elfogott és életben maradt északi katonát bíróság elé citálták, de később megkegyelmeztek neki; az agymosás felmentést jelentett a súlyos tett miatt emelt vád alól.
Kim meghálálta a déliek kegyelmét, új életet kezdett, megnősült, családot alapított és ma Dél-Korea legnagyobb protestáns gyülekezetének lelkipásztora Szöul egyik külvárosában.

Kim Shin Jo 1968-ban és most, illetve egy róla készült CNN tudósítás itt



És a történettel kapcsolatos néhány mostani kép:

Cheong Wa Dae (Elnöki Palota), vagy ahogy itt nevezik: a Kék Ház. 1968 óta a ház mögötti terület katonai övezet.
Hegyet mászni errefelé csak szigorú ellenőrzés után, fényképes igazolvánnyal lehet:


Akkor láthatjuk pl. ezt a nagy tiszteletben tartott 200 éves öreg fát, amelynek a törzsében a tűzharc során 15 golyó landolt:


A bujkáló északiak a város közeli Samo szikla (Samobawi) alatt töltötték a támadás előtti utolsó éjszakát. Egykori búvóhelyüket tábla és néhány műanyag katona jelzi: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése