2014. november 12., szerda

Gilsangsa


Már többször meséltem arról, hogy minden koreai templomnak van valami különlegessége, története. Ez a Gilsangsa is megér egy beszámolót.

Ma tőlünk néhány heggyel-völggyel távolabb, a szomszédos kerületben volt dolgom és ha már arra jártam, útba ejtettem ezt a zen buddhista templomot. Ilyenkor ősszel kihagyhatatlanul gyönyörű a kertje, de a hegyi kolostorokéhoz képest rövid, mégis különleges története miatt is érdemes felkeresni.

A templom a 70-80-as években Szöul egyik legelőkelőbb éttermeként üzemelt, méghozzá egy korábbi gisaeng (v. kiszeng - a gésa koreai megfelelője), bizonyos Kim Young-han (1916 - 1999) irányítása alatt.

Az elszegényedett családból származó Young-Han 16 évesen lett gisaeng, majd nem sokkal ezután nagy szerelembe esett egy fiatal költővel, Seok Baek-kal. A fiú családja nem nézte jó szemmel ezt a kapcsolatot, így a fiatalok elhatározták, hogy közösen Mandzsúriába szöknek. Közben a szülők által választott menyasszony is színre lépett, így a fiúnak sietősebb lett a dolga.
Sajnos a viszontagságos koreai történelem (japán invázió, koreai háború) közbeszólt és a happy end elmaradt. A fiatalok nem látták újra egymást, de a reménykedő Young-han mégis hűségesen kitartott és soha nem választott más férfit magának.
Az egyetemen angol irodalmat tanult, számos könyvet publikált, de később ifjúkori tapasztalatait felhasználva inkább éttermet nyitott és nagyon sikeres üzletasszony lett belőle.  A szorgosan felépített, kb. száz millió dollárt (!) érő birodalmát Szöul egyik legnépszerűbb szerzetesének, Beopjeong sunimnak ajándékozta, aki a nő kívánsága szerint templommá alakította.

A hívők 1997-ben vehették birtokba, Gilsang az egykori tulajdonos buddhista nevére utal.
Ma kedvelt temple stay helyszín, zen buddhista meditációs központ és nem utolsó sorban a magyar Wonkwangsa testvértemploma.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése