2015. március 20., péntek

Arirang


Az Arirang az egyik legkedveltebb és legismertebb koreai népdal, a koreai népkultúra egyik legszebb darabja. 2012-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális világörökségek listájára is.

Mint nagyon sok népdal, az Arirang is eredetileg a szerelemről szólt. Mivel rengeteg változata létezik (háromszáz dallam- és kb. 3600 szövegváltozat), így mindenféle szenvedést, bánatot, fájdalmat, örömet is megénekeltek vele. És énekelnek ma is. Kisgyerekek, idősek, déliek és északiak egyaránt. A refrén mindegyikben ugyanaz: Arirang, arirang, arariyo.

Amikor 2000-ben a két Korea kapcsolatában némi enyhülés volt tapasztalható, az akkori nyári olimpia (Sydney) nyitóünnepségén az északi és déli sportolók közösen az Arirang zenéjére vonultak be a stadionba.

Ha egyszer végre béke lesz és megszűnik a félsziget kettéosztottsága, akkor a koreaiak minden bizonnyal ezt a dalt választják új, közös nemzeti himnuszuknak.


Arirang a bájos Song Sohui előadásában:szimfonikus változat - a New York-i Filharmonikusok koncertje Phenjanban:szöuli egyetemisták flashmobja: jazz változat - Nah Youn Sun:és egy rajzfilmes verzió, részben angol szöveggel: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése