2015. március 31., kedd

Gyeongju


Többszörösen jól sikerült kirándulást szerveztünk az elmúlt héten. Három napra kiszabadultunk a zsúfolt nagyvárosból egy itteni viszonyokhoz képest kisvárosba (kb. 250 ezer lakos) -  olyan volt, mintha Budapestről elutaztunk volna Sárvárra. Sok szép látnivaló, könnyen járható utak, semmi dugó, tiszta levegő és ráadásként gyönyörű tavaszi idő.

Szöultól 370 kilométerre délkeletre található a hajdani Silla birodalom fővárosa, Gyeongju / Kjongdzsu. Gazdag történelmének köszönhetően annyi errefelé a látnivaló, hogy Korea "falak nélküli múzeuma"-ként is emlegetik.

Azért érdemes belegondolni, hogy mindez a Honfoglalás előtti időkből maradt az utókorra.

A Koreai-félszigeten i.e. 1100 körül jött létre az első uralkodói dinasztia, de a területet még évszázadokon keresztül folyamatos belharcok jellemezték. Számos kisebb állam versengett és háborúzott egymással a hatalomért.
Az i. e. 1. században a legerősebbek fennmaradásával kezdődött a három királyság korszaka, amikor is északon Goguryeo/Kogurjo (i. e. 37 – i. sz. 668), délnyugaton Baekje/Pekcse (i. e. 18 – i. sz. 660), délkeleten pedig Silla (i. e. 57 – i. sz. 935) terjesztette ki befolyását.
Több alkalommal a három közül kettő összefogott, hogy legyőzze a harmadikat, vagy éppen kínai segítséggel próbálták a szomszéd területét megkaparintani. Így volt ez a 6. században is, amikor a Tang dinasztia hathatós támogatásával a Silla birodalom sikeresen legyőzte riválisait és csaknem az egész félszigetre kiterjesztette uralmát. Ez volt az első egységes koreai állam.
A belső konfliktusok és a külső támadások veszélyeitől megszabaduló királyság rendkívül dinamikus fejlődésnek indult, több mint két és fél évszázadon keresztül a béke és felvirágzás korát élte - a művészetek, az oktatás, a vallás és a kereskedelem területén egyaránt.

A város és környékén rengeteg királyi sírt láthatunk, sokszor az út mentén felbukkan egy-egy, de vannak sírparkok is, mint pl. ez a 23 sírdombból álló Daereungwon:




Cheomseongdae: a legrégebbi fennmaradt csillagvizsgáló Kelet-Ázsiában. Seon-deok királynő uralkodása (632-647) alatt építették. A torony 362 darab gránittömbből áll, amely a holdnaptárbéli napok számára utal.






Seokbinggo - egy ókori hűtőkamra. A belseje gránitból készült, de mészkővel burkolták, hogy a nedvességet jobban tudja tartani. A padló lejtett az olvadó jég elvezetésére, a szellőzést pedig kis nyílásokkal biztosították.





Anapji: Sorrendben a 17-dik Silla király - Munmu - építtette magának ezt a kis tavat a hetedik században. A régészek mintegy 33 ezer darab relikviát (használati tárgyak, buddha szobrok, érmék stb.) találtak az egykori tófenéken. A helyi nemzeti múzeumban külön tárlat mutatja be ezeket a kincseket.




Bulguksa: Korea első számú buddhista temploma. Az eredeti épület 528-ból származik, de történelme során többször bővítették, újjáépítették. UNESCO világörökség helyszín.











Seokguram Grotto:  a templomhoz közeli hegyekben található kőtemplom (8.sz), amelynek fő látványossága ez a 3,5 méter magas buddha szobor. Ez is szerepel az UNESCO világörökségi listán:



 Bunhwangsa (7.sz.) -  mára csak 3 maradt az eredetileg 7 vagy 9 szintes pagodatetőből:







A sok történelmi emlék mellett a város az elmúlt években is kitett magáért néhány újabb látnivalóval. Gyeongju World Culture EXPO Park:


Bomun tó és környéke: 6 km-re a várostól, rengeteg szállás- és szórakozási lehetőséggel. A környék tényleg igazi turistaparadicsom, vidámpark, csúszdapark, történelmi élménypark, vízi színpad, golfpályák, de itt található a fenti EXPO park és egy óriási kongresszusi központ is.









és még néhány fotó itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése