2013. április 15., hétfő

Újra Szingapúrban!


Ismét Szingapúrban vagyunk - remélem csak átmenetileg és hamarosan visszatérhetünk Szöulba.

Az utóbbi napokban egyre rémisztőbbé váltak a hírek, s bevalljuk, már mi is elkezdtünk aggódni, de ennek ellenére mégsem terveztük konkrétan az elutazást. Az élet Szöulban ugyanis teljesen nyugodt, békés. De! Gábor eddig csak vállrándító kollégái is eljutottak odáig, hogy ezt a mostani helyzetet már másképpen értékelik. Félni továbbra sem félnek, de már nagyon elegük van ebből az évek óta tartó fenyegetőzésből, azt szeretnék, hogy végre valami történjen. Valami, ami megállítja ezt az eszement északi vezetést.
Nálam akkor szakadt el a cérna, amikor Bálint úgy jött haza a suliból, hogy holnap tuti megtámadnak minket, mert a koreai osztálytársai ezt mondták és ők biztosan jól értesültek.
Az sem tetszett, hogy amikor a koreai tanáromat kérdeztem erről, ő csak ennyit tudott mondani: "This is our destiny" - azaz "Ez a mi sorsunk". De ne a miénk legyen, ha nem muszáj.
Nagyon szeretünk Koreában élni, szeretjük az embereket, imádjuk a házunkat, találtunk barátokat és nagyon hálásak vagyunk a sorsnak, hogy egy darabig itt élhetünk - de nem minden áron.

Bízunk abban, hogy hamarosan pozitív híreket hallunk és nem lesz többé ez a "hadi állapot" a mindennapok része.
A hivatalos álláspont mindezek dacára továbbra is az, hogy nincs ok az aggodalomra, a nagykövetség nyugalomra int, nem tanácsolja a Dél-Koreában élő magyaroknak, hogy elhagyják az országot és nincsenek beutazási korlátozások sem. Gábor munkahelyéről azonban jött egy telefon, hogy a családtagoknak megfontolásra ajánlják, hogy elutazzanak. Nem kötelező, de ha akarunk, akkor mehetünk. Mi éltünk a lehetőséggel. Gábor ráadásul a héten ismét Japánban van, nem szerettem volna egyedül maradni a gyerekekkel és így "ünnepelni" a néhai nagyvezér születésnapját. Azt rebesgetik ugyanis, hogy a jeles nap tiszteletére lesz valami akció, amit remélem még csírájában elfojtanak és a következő hétvégén végre visszamehetünk. Azt terveztük, hogy a reptéren találkozunk, Gábor gépe egy órával korábban landol és addig megvár bennünket.
Remélem minden a terv szerint alakul.

 A témába vágó elgondolkoztató videó, egy északról menekült lány előadása a TED-en:

 

http://www.ted.com/talks/hyeonseo_lee_my_escape_from_north_korea.html
(a videó alatt jobb oldalon be lehet kapcsolni a magyar feliratot)

8 megjegyzés:

  1. Szia Mariann! Hátborzongató a videó! Örülök, hogy "odéb mentetek egy picit". Majd tudósíts az eseményekről lsz.

    VálaszTörlés
  2. Mary drága. Sokat gondolok rátok! Remélem mihamarabb vissza tudtok menni!
    De azért Szingapúr jó! Amit "otthagytatok" azt most újra átélhetitek, és ami elmaradt, azt most bepótoljátok!
    Üdvözlöm a Merliont, és az egész Marina Bay-t! ;)
    puszi

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok, ne aggódjatok minden rendben van és lesz. Állítólag már a színfalak mögött elindultak a tárgyalások, reméljük hamarosan újra nyugi lesz.

    Elszoktunk a melegtől, így most mi is pihegünk rendesen, de nagyon élvezzük az ittlétünket. Találkozunk a régi barátokkal, mesélnivaló van bőségesen, a fiúk nagyokat lubickolnak, de azért már várjuk, hogy szombaton Szöul felé vehessük az irányt.
    Puszi

    VálaszTörlés
  4. kb 30 éve nekem még voltak észak koreai évfolyamtársaim,mivel a KÁdár és KIm Ir Szen rendszere bratyizott,egy kettővel jó viszonyba is kerültem közülük.Már akkor szörnyű dolgokat meséltek.Pl egymást is figyelték és jelentéseket kellet írniuk egymásról.Nem tudom azóta mi lett velük,élnek e még vagy kivégezték őket mint megbízhatatlan országban tanultakat.Ha egyszer felszabadulna észak és egyesülne a két Korea biztosan elutaznék oda és megpróbálnám megkeresni őket.

    VálaszTörlés
  5. Az a baj hogy a civilizált világ hagyta elfajulni a dolgokat eddig,főleg Oroszország és Kína a ludas ebben.Mert nyugatellenes politikájuk részeként szemet hunytak Észak Korea emberijog ellenes és atomháborús dolgaikkal.Pont mint anno Hitlerrel,bohócnak nézték és a szovjetek azt gondolták a nyugatot fogja támadni a nyugatiak meg azt hogy a szovjeteket.Azután ezt Hitler kihasználva mindkettőt lerohanta és majdnem világuralomra jutott

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom, én pont attól tartok leginkább, amit itt a végén írtál. Duzzogó bohócnak gondoljuk ezt a malacfejű palit, aztán nehogy mégis megmutassa, hogy mire képes. Azért bízom benne, hogy a mostani fenyegetőzések mögött is csak az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat áll, illetve mindezt megspékeli a közelmúltban tartott déli elnökválasztás. Most egy nagyon határozott nő vette át a kormányt és ebben a hierarchikus társadalomban egy férfinek és a mögötte álló hadvezetésnek elég nehéz lehet ezt megemészteni.

      Törlés
  6. Igen valószínűleg csak fenyegetés,de mivel az északi új főnök eléggé fiatal és mint ilyen kevéssé bölcs és nagyon heves nem lehessen tudni.Mindenesetre remélem a kínaiak és az oroszok is észbe kapnak és egy kissé visszafogják.Az oroszok szerencsére már nyilatkoztak ezügyben nyugtatgatták a világközvéleményt.Mindenesetre ezt a rendszert nagyon meg kéne már szüntetni,mint az irakit vagy az afgánt nem olyan régen,remélem nemsokára rászánják erre magukat a nagyhatalmak.

    VálaszTörlés