2013. május 4., szombat

Hantaek Botanikus Kert


A tavaszi örömködésem a héten a tetőfokára hágott. Már meséltem, hogy állandóan jobbnál jobb programokkal bombázzák a Koreában élő külföldieket, de főleg a több szabadidővel rendelkező oldalbordákat. Így ismét egy busznyi nőcivel indultam útnak és meg sem álltunk a Hantaek Botanikus Kertig.
Szingapúrban ezen a téren nem szenvedtem hiányt, de mivel ez más égöv, más évszak, így összehasonlíthatatlan a két élmény. Alma-körte szindróma, de azért mégis idekívánkozik egy megjegyzés. Ez a kert nem egy nagyvárosban, hanem attól messze bújik meg. Itt nem állnak glédában a virágok, a fűszálak sem egyforma hosszúak, sőt néhány gaz is felüti a fejét. Ezen felül a háttértechnika sem mindig tökéletes, mert pl. az idei zord télen bekrepált a melegházi kazán és emiatt néhány növény odaveszett. Ez utóbbi miatt nem volt hiányérzetem, a többi tökéletlenségnek meg kimondottam örültem, mert így legalább minden annyira természetes volt.
Van néhány bizonyító erejű fotóm róla:-)

 A 66 hektáros parkban több mint 7 millió növényben (8300, köztük 2400 őshonos faj) gyönyörködhetünk: 


a hegyoldali részen az erdőben túráztunk: 


itt meg egy óriási virágos kertben sétálhattunk: 

megannyi virágzó fa, csak magnóliából volt vagy 40 különböző faj: és ennyi virág után az ebédünk sem lehetett más, mint egy virágszirmos bibimbap (természetesen kimchivel): ez a saláta annyira szép, hogy megéri közelről is megcsodálni :-)és ha esetleg még nem volt elég, több fotóért katt ide.

4 megjegyzés:

 1. http://www.origo.hu/nagyvilag/20130505-az-igazi-eszak-korea-nagyon-kulonbozik-a-phenjani-propagandafilmektol.html

  VálaszTörlés
 2. Na talán már valami repedezik Északon.Már nagyon várom,mint írtam nemrégen ez nekem szívügyem,hátha békés átmenet lesz.Kelet_Európában is belejátszott a békés átmenetbe,hogy a magas rangú pártvezetők asszonyai anno azért nem MOszkvából öltözködtek,hanem inkább Párizsból,dacára annak amit mondtak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez a bizonyos BBC dokumentumfilm már fent van a Youtube-on, érdemes végignézni:

   http://www.youtube.com/watch?v=NbIvUQakU74

   Itt Dél-Koreában már kidolgozott forgatókönyv van az egyesítés utáni időszakra, mindenki biztos abban, hogy előbb-utóbb megszűnik az ország kettéosztottsága. Az egyesítés viszont nem lesz fájdalommentes és itt nem csupán a gazdasági tényezőkre kell gondolni. A kérdés az, hogy mikor.
   Remélem egyszer még Te is kezet foghatsz a rég nem látott barátaiddal.

   Törlés