2014. augusztus 16., szombat

Pápai vizit


Ferenc pápa látogatásának lázában ég Dél-Korea. Utoljára 25 évvel ezelőtt járt itt a katolikus egyház feje.  II. János Pál pápát kétszer is köszönthették a koreaiak (1984 és 1989-ben), Benedek pápa 8 év regnálása alatt azonban egyszer sem utazott Ázsiába.
A mostani látogatás érdekessége, hogy ez volt az első olyan út, amikor  a vatikáni különgép engedélyt kapott  a kínai légtér használatára (az arab országok ugyebár nem jöhetnek szóba). 1989-ben az akkori Szovjetunió már engedélyezte az átutazást, de 1984-ben egészen az északi sarkkörig kellett kerülni, hogy a pápa eljusson ázsiai híveihez.  





A koreai katolikus egyház története igazán különleges, dinamikus fejlődése kiemelkedik a többi ország közül.  
Amikor 1794-ben az első misszionárius megérkezett Koreába, már 4000 hívő fogadta.  Ebbe az országba a kereszténységet ugyanis nem külföldi hittérítők, hanem olyan helyi világiak hozták el, akik Kínában találkoztak keresztényekkel. Tőlük tanultak és ismerték meg a kereszténység szent iratait és ezeket tanulmányozva keresték az igazságot már hazai földön.

Az első száz év azonban az üldöztetésükről szólt. A Csoszon dinasztia számára a  kereszténység veszélyes vallásnak, az állam legfőbb ellenségének számított. 
A Koreai Katolikus Egyház  mintegy 10 ezer mártírhalál halt keresztényt tart számon, közülük most 124 egyházalapítót avatott boldoggá Ferenc pápa a mai 10 órai szentmisén.

A koreai háborút követő 60 évben az ország  népessége megkétszereződött, ezzel párhuzamosan a katolikusok száma tízszeresére nőtt, a papok száma 200-ról 4600-ra, a szerzeteseké 400-ról közel 12 ezerre emelkedett.  Ma az ország lakosságának 30 százaléka keresztény, ezen belül harmadrész katolikus. Évente kb. 100 ezer felnőtt veszi fel a kereszténységet, különösen a városi fiatalabb generáció körében válik egyre népszerűbbé.

több százezer ember társaságában különleges élményt jelentett a mai szentmise: 



ezen a képen nem látszik a vége, még legalább egy harmadrész lemaradt:



4 megjegyzés:

  1. http://www.hetihirek.hu/wp-content/uploads/2014/07/erno2.jpg

    VálaszTörlés
  2. Úgy látom nem lehet megnyitni a linket majd megpróbálom máshogy:Szóval a régebben már említett nagykőrösi származású jelenleg a Pushani egyetemen oktató Fehér Ernő zenészprofesszor elhozott néhány dél-koreai növendékét Budapestre meg Nagykőrösre koncertezni,ennek a linkjét próbáltam elküldeni.

    Üdv:Gábor

    VálaszTörlés
  3. http://www.hetihirek.hu/wp-content/uploads/2014/07/erno2.jpg

    VálaszTörlés
  4. Megnéztem, gratula a földidnek!
    Errefelé nagyon szeretik az emberek a komolyzenét, egy átlag koreai jól ismeri Lisztet, Kodályt, ami szerintem nagy dolog.
    Talán már a múltkor említettem Puskás Rodrigó nevét, szintén zenész (hegedűművész), ő is sok szállal kötődik Koreához, tanít és sokat koncertezik - éppen most is itt van Szöulban. Majd rákérdezek, de bizonyára ismerik egymást.
    http://www.rodrigopuskas.com

    VálaszTörlés