2013. szeptember 24., kedd

NANTA és Samulnori


Ha valaki Koreába látogat, annak a szokásos látnivalókon túl kötelező program egy NANTA előadás megtekintése, ez ugyanis a koreai színháztörténet eddigi legnagyobb sikere.
Azon túl, hogy 1997 óta folyamatosan telt házzal fut két szöuli és egy vidéki színházban, mára az egész világot meghódította. 1999-ben a Edinburgh Fringe Fesztiválon elnyerte a legjobb előadás díját, később nagy sikerrel debütált a Broadway színpadán is, azóta pedig 43 ország 280 városában (köztük idén nyáron Budapesten is !) több mint 8 millió néző élhette át ezt a különleges komikus főzőshow-t.
Nyelvi akadályok nincsenek, egy könnyed, humoros történet részesei lehetünk, amely látványos mozdulatokon és a samulnori ritmusos zenéjén keresztül szórakoztat. Az előadók kezében a kések, serpenyők, vágódeszkák és kancsók hangszerekké változnak, miközben azért rendületlenül aprítják a zöldségeket, sütnek, főznek és táncolnak.

Nagyon tetszett az előadás, felejthetetlen élményt jelentett nemcsak nekünk, hanem a gyerekeknek is. Ha újra fellépnek Magyarországon feltétlenül nézzétek meg!

egy rövid beharangozó:


és néhány részlet az előadásból: 




A "sa - mul - nori" szó szerint 4 hangszeren való játékot jelent és a koreai földművesek kemény munka utáni táncos előadásának ritmusos zenéjére utal.
A négy hangszer mindegyike a természet hangjait utánozza: a kkwaenggwari a mennydörgés és villámlás, a jing a szél, janggu az eső, a buk pedig a felhők hangjára hasonlít. Természetesen nem a világ keleti csücskében lennénk, ha nem lehetne ezt fokozni: a bőrrel borított dobok (janggu és buk) a földet, a fémből készült másik kettő az eget szimbolizálják. A négy hangszert harmóniában kell megszólaltatni, akkor a természet is kegyes lesz hozzánk és gazdag termés ígérkezik. A közös zenélés pedig utat nyít a szívekbe, összehozza az embereket, örömet, vidámságot varázsol az életünkbe.
A buddhista gyökerekkel rendelkező samulnori a hagyományos folklór előadások elengedhetetlen kelléke Koreában, mára igazi művészetté fejlődött és vált egyre ismertté a nagyvilágban.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése