2013. szeptember 6., péntek

Seonggasa templom



Koreában rengeteg szebbnél szebb buddhista templomot lehet felkeresni, de sajnos a japán invázió és a koreai háború miatt csupán néhány részletüket tudjuk az eredeti állapotában megcsodálni. A kolostorok, templomok története a festett faépületekkel ellentétben több száz éves, a míves rekonstrukciók pedig a kultúrájára oly büszke koreai népet dicsérik.

A Seonggasa templom története a 8. századba nyúlik vissza. A Bukhansan hegységben található kolostoregyüttes mindig meghatározó szerepet töltött be az ország vallási kultúrájában. Az itt élő szerzetesek közül kerültek ki az ország buddhista vezetői és az éppen aktuális uralkodó is mindig ebben a templomban kérte Gautama Sziddhártha, ismertebb nevén a történelmi v. Sakjamuni Buddha segítségét. Kőbe vésett óriási alakja különleges látványt nyújt az idelátogatóknak.












2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! Csodálatos az a végtelen nyugalom, ami árad ezekben a kolostorokban. Nagyon tetszenek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugalmat itt lehet találni, az egyszer biztos, nem véletlenül választották a szerzetesek ezeket a hegyvidéki helyszíneket. Csak itt a Bukhansanban (területileg kb. kétszer nagyobb, mint a Bakony) több, mint 100 kisebb-nagyobb kolostor, templom található. Majd még élménybeszámolok néhányról:-)

      Törlés