2013. február 27., szerda

Az új családtag



Mikor szóba került ez a koreai költözés, első körben a gyerekek nem igazán lelkesedtek, de amikor kijöttünk lakást keresni és beleszerettünk ebbe a házba, akkor már sokkal szívesebben gondoltak a váltásra. Bálint nagyon szeretett volna egy kiskutyát és megígértük neki, hogy ha már itt leszünk, akkor a kertbe jöhet egy négylábú. Megpróbáltunk mihamarabb egy kutyust keríteni, de aztán ez egy kicsit nehezebben ment, mint gondoltuk.
Sajnos errefelé a kutyákat nagyon szeretik – megenni.
Emiatt egy örökbefogadási procedúra hihetetlenül bonyolult dolog, az állatvédők ugyanis biztosra akarnak menni és nem akarják, hogy a kutya a fazékban végezze.  Az örökbefogadási szerződésben is ez külön pontban szerepel, miszerint nem ehetjük meg a  kutyánkat, sőt  “pálinkát” sem főzhetünk belőle. Ez utóbbit a férfiak előszeretettel fogyasztják, mint helyi viagrát.  Ezt a témát majd egyszer kivesézem, mert már most látom, hogy részemről ez marad a fő mumus itt Koreában.

Volt szóbeli teszt, 4 oldalas jelentkezési formanyomtatvány, ismerkedés, majdnem aláírt szerződés, de az első kutyusról mégis lemaradtunk. A nőci, aki elhozta a menhelyről és akin keresztül kellett bonyolítanunk az örökbefogadást, az utolsó pillanatban meggondolta magát.  Volt már neki kutyája, macskája, de aznap, amikor elvileg áthozta volna hozzánk, sírva hívott, hogy nem tud az ebről lemondani és inkább ő fogadja be örökre.
Mondanom sem kell, volt nagy bú és bánat, aztán néhány hét múlva egy másik menhelyen kopogtattunk, ezúttal szerencsére nagyobb sikerrel.

Sunny a becsületes neve és még csupán kb. egy hónapos. Az utcán találtak rá szinte jéggé fagyva, a tesója nem élte túl, de neki úgy látszik dolga van még velünk.
A menhelyen Napnak (koreaiul "he") nevezték el, hiszen a nap sugarainak köszönheti, hogy életben maradt, s mivel nem akartuk átkeresztelni, így maradtunk valami hasonló jelentésű, de jobban becézhető formánál.
Jindo keverék, még zsákbamacska, hogy mekkorára nő, de elvileg a fajtisztánál kisebb méretre számíthatunk mivel nincs akkora tappancsa.

Egyszerűen imádnivaló. Persze még mindent szétrág és még sokszor előfordul kisebb-nagyobb baleset, de egyre jobban jelzi, ha sürgős dolga akad.
Egyelőre minden szőnyeget és papucsot száműztünk a lakásból:-)










Részlet az örökbefogadási szerződésből: 

"2. Adopter agrees the dog is to be a family companion and agrees to provide the dog with a safe home, adequate food, water, proper care, exercise, love and attention. Adopter agrees not to violate any laws or ordinances with the dog. The dog is not to be used as an attack or protection trained dog and will not be used for commercial guard work. The dog will not be used as a bait dog and will not be chained up. The dog will not be sold or killed for the dog meat industry or used for “dog soju”."

4 megjegyzés:

  1. Helyes jószág,fiú,lány? Ránézésre akita kölyökre hasonlít. Milyen fajta ez a Jindo? Nincs egy honlap, ahol felnőtt példányt látni? Amúgy szép parkettás a kertetek:-)) Mintha azt írtad volna, hogy ott fog lakni....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kisfiú a drágám...igen az elveimet kissé feladtam, mert annyira ragaszkodó egy jószág, mindig ott sertepertél körülöttünk, meg azért elég hideg volt eddig, nem volt szívünk kitenni.
      Bálint szobájában alszik, de reggel persze bennünket ébreszt, ha mehetnékje van.

      Itt mindenki arról próbál meggyőzni bennünket, hogy ivartalanítsuk. Olvastunk egy csomó pro és kontra érvet. Te, mint szakember mit javasolsz? Köszi a tanácsot előre is!

      Amúgy a japán akita nagyon hasonlít a koreai jindora, de mivel itt ez a "nemzeti kutya" (kb, mint nálunk a puli) és persze a japánokat sem csípik annyira, lehet, hogy emiatt az akitákat is hajlamosak jindonak nézni. Nekünk mindenesetre azt mondták, hogy jindo mix, de majd ha megnő, akkor derül ki, hogy pontosan mekkora lesz.
      http://en.wikipedia.org/wiki/Korean_Jindo_Dog

      Törlés
    2. Megnéztem a Jindo honlapot, a mi nemzeti pulink messze nincs ennyire heroizálva. És érdekes, hogy minden jindot Baekgunak hívnak, vagy legalábbis a szökősebbjét. Szerencsére ti jól választottatok nevet:-)
      A kutyák ivartalanításáról annyi pro és kontra érvet olvashatsz, amennyit csak akarsz. Általában az európai egyetemek javasolják a pubertás lezajlását (fiú kutya elkezd felemelt lábbal pisilni), mert a csontosodás, szőrnövekedés, végleges testformák, stb. addigra alakulnak ki. Az amerikaiak és követőik inkább korábban javasolják.
      Ha mindkét heréje a herezacskóban van (ezt célszerű leellenőrizni), akkor az első 5-6 évben kankutyánál nincs egészségügyi jelentősége, hogy a pubertás után mikor ivartalanítják. Később prosztata problémák jelentkezhetnek a heréletlenben, de ez még nagyon távoli jövő. A ti esetetekben az a megfontolandó, hogy ha ez egy ilyen kóborolni szerető fajta, mint a honlapon írják és még a lányok után is elkavarog esetleg, akkor nehogy egy fürge helyi Jamie Olivér rátegye a kezét..

      Törlés
    3. Köszi Juli! Akkor inkább megvárjuk a kamaszkort, utána még lesz időnk dönteni. Meg különben is, ha hazamegyünk, a lányos kutyagazdák lehet ott sorakoznának egy kis japán-koreai vérvonalért :-)
      Elkóborolni nem engedjük, attól én is félnék, hogy a közeli kifőzdében látnánk viszont...

      Törlés