2013. február 18., hétfő

Kimchi


Koreában a kimchi (kimcsi) nemzeti eledel, legjobban talán a mi hordós káposztánkhoz lehetne hasonlítani, de az íze teljesen más. Az erjesztés hasonló módon történik, a fahordó helyett azonban agyagedényeket használnak, a fő összetevője pedig a kínai kel (ez lédúsabb a fejes káposztánál és előbb megérik), ami mellé hagyma, fokhagyma, retek, gyömbér és fűszerként chili kerül.
Minden családnak megvan a maga titkos kimchi receptje, sokan halolajat, kagylót vagy rizsport is kevernek hozzá, sőt évszakonként is változhatnak az összetevők, azaz ezerféle variációval is találkozhatunk. Szinte minden ételhez kötelező köret, még egy sima húsleves mellé is jár. Természetes vitaminbomba, segíti az emésztést, nem véletlen, hogy a világ 5 legegészségesebb ételei között tartják nyilván.

Nemrég voltunk Gáborral orvosnál, mert a biztosításunkhoz szükség volt egy állapotfelmérésre. Nagyot nevettünk amikor a zöldségfogyasztási szokásunkról kérdeztek.
A "Naponta hányféle zöldséget eszik kimchin kívül?" kérdésre a lehetséges válaszok között az első, lehető legrosszabb válasz így hangzott: alig fogyasztok zöldséget, csak kimchit.

Szóval ez itt az alap, lassan ideje, hogy én is kipróbáljam, a kertünkben úgyis ott sorakozik legalább 10 kimchibödön :-)

húsleves kimchivel:

 

a vicces kérdőív:


 a bödönök:



és íme egy recept a sok közül: 


3 megjegyzés:

  1. A kimcsit kóstolás nélkül gasztronómiailag nem tudom megítélni, de a leírásból ítélve tényleg nagyon egészséges lehet, kedvet is kaptam egy kis savanyúkáposztához :) és még az is lehet, hogy megpróbálok kimcsit is csinálni :)
    és a kimcsis edények is ANNYIRA jól mutatnak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is kedvet kaptam, már ott buggyannak az üvegekben.
      Nem akartam egy bödönnel kezdeni, de ha finom lesz, akkor ki tudja, lehet ráállok az ipari termelésre :-)

      Törlés
  2. Tetszik ez a kérdőív! Úgy látszik ez alap élelmiszer "nálatok". Úgyhogy muszáj leszel sokat főzni ilyet!

    VálaszTörlés