Ma van Marci 15. szülinapja, Bálint citromtortával kedveskedett, én pedig a nagy kedvencét ezúttal saját kezűleg készítettem el.
Errefelé nem sushi, hanem kimbap a becsületes neve, de a végeredmény ugyanaz.
És mellesleg rettenetesen egyszerű - főleg úgy, hogy a sarki kisboltban 30 féle algalap és legalább ennyi féle csíkokra sajtolt rák- vagy sonkahús közül válogathatok kedvemre. Belevaló zöldség meg akad garmadával - frissen, ropogósan. Itt csak nagyon ragadós fehér rizst lehet kapni, így ezzel sincs gond.
A megfőtt rizst kevés cukorral, sóval elkevert rizsecettel meglocsoljuk, majd ujjnyi vastagon eloszlatjuk a szárított algalapon. A közepére jöhet bármi, ami éppen a hűtőben akad: sárgarépa, paprika, avokádó, sajt, rántotta, tonhal, nyershal, rák, sonka és itt ugyebár a kimchi tölteléktől sem riadnak vissza. Bambuszroló segítségével könnyedén feltekerjük, majd karikákra szeleteljük. Tálaláskor szezámmaggal meghintjük, mellé szójaszósz, wasabi, reszelt gyömbér stb. dukál.
feltekerés előtt:
Boldog szülinapot Marcinak!!!!
VálaszTörlésBoldog szülinapot, akislányom 13.-án volt szülinapos.
VálaszTörlésJártam a KKK-ba főzőtanfolyamra, és ott csináltunk, azóta itthon hetente kötelező fogás, csak a sárga retek okoz gondot. Azt hogyan kell csinálni, nem tudod véletlenül?
Köszönjük, átadtam a jókívánságokat, a 13 évesnek is viszont kívánjuk a legjobbakat!
VálaszTörlésA sárga retek a friss retek savanyított változata, tehát akár otthon is elkészíthető. Én már kóstoltam csemege uborkásat is, azzal is nagyon finom:-)
Szerinted melegen kell ráönteni, vagy csak hidegen a páclevet?
TörlésSzerintem hidegen is jó, a kimchi is így készül.
TörlésSzia. Gondoltam rá, hogy megpróbálom úgy, mint ha uborka lenne, de mitőllesz sárga?
VálaszTörlésSzerintem a fokhagyma-gyömbér-barna cukor létől, amiben érik, előtte természetesen megsózzák, akkor levet ereszt, így lehet könnyebben besárgul - én sárga, nyers paprikát használtam, az is hasonló színű:-)
TörlésBoldog Szülinapot Marcinak!
VálaszTörlésEzt a receptet is ki fogom próbálni. Barbitól már kaptam szusirizst, algalapot és bambuszrolót is, szóval jól fel vagyok szerelve, és most már az elhatározás is megvan :)
Köszi és hajrá azzal a kimbappal - Marci tegnap degeszre ette magát, de ma újra ezt kért vacsorára...a változatosság kedvéért ma sonka helyett tonhallal töltöm.
TörlésDe az lesz a legjobb, ha megtanítom és legközelebb ő csinálja.