2013. március 20., szerda

Kimbap - a koreai sushi


Ma van Marci 15. szülinapja, Bálint citromtortával kedveskedett, én pedig a nagy kedvencét ezúttal saját kezűleg készítettem el.
Errefelé nem sushi, hanem kimbap a becsületes neve, de a végeredmény ugyanaz.
És mellesleg rettenetesen egyszerű - főleg úgy, hogy a sarki kisboltban 30 féle algalap és legalább ennyi féle csíkokra sajtolt rák- vagy sonkahús közül válogathatok kedvemre. Belevaló zöldség meg akad garmadával - frissen, ropogósan. Itt csak nagyon ragadós fehér rizst lehet kapni, így ezzel sincs gond.
A megfőtt rizst kevés cukorral, sóval elkevert rizsecettel meglocsoljuk, majd ujjnyi vastagon eloszlatjuk a szárított algalapon. A közepére jöhet bármi, ami éppen a hűtőben akad: sárgarépa, paprika, avokádó, sajt, rántotta, tonhal, nyershal, rák, sonka és itt ugyebár a kimchi tölteléktől sem riadnak vissza. Bambuszroló segítségével könnyedén feltekerjük, majd karikákra szeleteljük. Tálaláskor szezámmaggal meghintjük, mellé szójaszósz, wasabi, reszelt gyömbér stb. dukál.

feltekerés előtt: 





9 megjegyzés:

  1. Boldog szülinapot Marcinak!!!!

    VálaszTörlés
  2. Boldog szülinapot, akislányom 13.-án volt szülinapos.
    Jártam a KKK-ba főzőtanfolyamra, és ott csináltunk, azóta itthon hetente kötelező fogás, csak a sárga retek okoz gondot. Azt hogyan kell csinálni, nem tudod véletlenül?

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük, átadtam a jókívánságokat, a 13 évesnek is viszont kívánjuk a legjobbakat!

    A sárga retek a friss retek savanyított változata, tehát akár otthon is elkészíthető. Én már kóstoltam csemege uborkásat is, azzal is nagyon finom:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerinted melegen kell ráönteni, vagy csak hidegen a páclevet?

      Törlés
    2. Szerintem hidegen is jó, a kimchi is így készül.

      Törlés
  4. Szia. Gondoltam rá, hogy megpróbálom úgy, mint ha uborka lenne, de mitőllesz sárga?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a fokhagyma-gyömbér-barna cukor létől, amiben érik, előtte természetesen megsózzák, akkor levet ereszt, így lehet könnyebben besárgul - én sárga, nyers paprikát használtam, az is hasonló színű:-)

      Törlés
  5. Boldog Szülinapot Marcinak!
    Ezt a receptet is ki fogom próbálni. Barbitól már kaptam szusirizst, algalapot és bambuszrolót is, szóval jól fel vagyok szerelve, és most már az elhatározás is megvan :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi és hajrá azzal a kimbappal - Marci tegnap degeszre ette magát, de ma újra ezt kért vacsorára...a változatosság kedvéért ma sonka helyett tonhallal töltöm.
      De az lesz a legjobb, ha megtanítom és legközelebb ő csinálja.

      Törlés