2013. március 13., szerda

Koreai főzőcske, azaz gyorsan finomat



Szöulban nagyon sok programot szerveznek az itt élő külföldieknek, hogy a koreai kultúrával, nyelvvel megismertessék őket. Több úgynevezett Global Village Center működik a városban, ezekben könnyen találhatunk jobbnál jobb programokat. Ebben a hónapban kézműveskedni megyek, februárban pedig egy főzőtanfolyamon voltam, pontosabban egy bemutatón, mert csak segédkeztünk és egy koreai nőcit néztünk árgus szemekkel, hogy milyen könnyedén varázsol egy rakás finomságot az asztalunkra.

A holdújévről már írtam, hogy itt mekkora nagy ünnep, talán ezért van az, hogy az ezt követő újabb holdtöltét is hasonló csinnadrattával köszöntik, többek között speciális ételekkel és szokásokkal. A Jeongwol Daeboreum fesztiválon a tengerpartokon nagy tűzet raknak, majd innen figyelik a holdfelkeltét. Aki ugyanis legelőször megpillantja az előbújó teliholdat, az egész évben nagyon szerencsés lesz. A boltokban, zöldségeseknél mindenhol kis zacskókba csomagolt kemény héjú gyümölcsöket árultak, ugyanis, ha valaki ilyenkor ezeket ropogtatja, jó egészséget remélhet ebben az évben -  legfeljebb fogpótlás miatt megy csak orvoshoz :-)

Szóval ezen a kis programon a tűzgyújtást kihagyva mi is diót, mogyorót és gesztenyét rágcsáltunk, de utána jól belakmározhattunk a bemutatott ételkülönlegességekből. Amik - néhány hozzávalót leszámítva - végül is nem is voltak hűde bonyolultak, nagy kedvet is csináltak az otthoni kipróbáláshoz.
Nagy felfedezés volt számomra, hogy a retek szezámolajon fokhagymával megpirítva, szójaszósszal nyakonöntve és még egy kis pirított szezámmaggal megszórva mennyei csemegévé válik. Itt óriási, sárgadinnye nagyságú fehér retekből készítik, de szerintem az otthoni jégcsapretekből is hasonlót lehet varázsolni, mert ízre ugyanolyan mindkettő.
És még egy fontos dolog, amire érdemes ügyelni. A szinte teljesen tejtermék-mentes ázsiai konyhában a kalciumbomba szezámolaj (hétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej!) elengedhetetlen alapanyag, de intenzív íze miatt a fekete változatából mindig csak egy keveset, azt is inkább csak a sütés vége felé használnak. A kevésbé aromásabb fehér szezámolajon pirítják meg először a fokhagymát, majd a zöldségeket, de az íz miatt jöhet később egy kis fekete is. S hogy tovább fokozzák az élvezeteket, szinte minden elkészített zöldségételt pirított szezámmaggal is megszórnak.

Zárójelben:  B1-, B2-, E-, D-vitamin-, foszforsav-, lecitin- és telítetlen zsírsav-tartalmuk miatt ezek a kicsi magocskák igazán áldásos hatással bírnak. A mag külső rétegében található az erős antioxidáns hatású fitinsav, amely megvédi a szervezetünket a rákos folyamatok beindulásától. Emellett nagy szerepet játszik a vas ideális megkötésében, segíti az emésztést, erősíti az idegszöveteket és a szívizmot, sőt még fáradság, álmatlanság ellen is kiváló orvosság.
Talán ezek után érthető, hogy miért is büszkélkedhet a szezámmag a "magok királya" jelzővel.

így készült a retek-remek: 


ez a szárított  gosari (valamilyen páfrányféle) - már kevésbé tűnik gusztusosnak, de az íze annál jobb volt:


minden megkóstoltam, de a dió és gesztenye helyett maradtam a földimogyorónál: 




a GVC márciusi kiadványának néhány képen én is ott vagyok:-)

4 megjegyzés:

  1. Várjuk a recepteket! A szingapuri thai hátszín azóta az étlapon van:-))

    VálaszTörlés
  2. a "retkes" receptet már kipróbáltam, igaz szezámolaj helyett napraforgóolajjal, de szezámmaggal megszórtam, és nagyon fini lett így is :)))

    VálaszTörlés
  3. Mary köszi az infót a szezámmag olajról! Tejteremék mentes életet élek, és keresem a kalcium forrásokat!!! Megyek a bioboltba!
    ...és kipróbálom én is ezt a retkes fogást! :)

    VálaszTörlés
  4. Tényleg olyan gyorsan és egyszerűen lehet ízletes zöldségköretet összehozni, a kaptafa szinte mindenhol ugyanaz: fokhagyma és/vagy póréhagyma fehér szezámolajon megpirítva, bele a cucc nyersen, aztán addig pirítani, párolni, amíg az eresztett lé el nem tűnik, csak ilyenkor mehet rá a szójaszósz/fekete szezámolaj/oyster szósz - kinek mi tetszik, de lehet akár együtt is mindhárom. Esetleg még só, ha kívánjuk. A végén rá a pirított szezámmag, de aki hedonista az a tányérra lapátolt csomagra is szórhat - mert ugyebár ártani nem árt, sőt!
    A spenótot és az egyéb leveles zöldségeket célszerűbb inkább blansírozni, akkor nem esnek úgy össze, hanem ropogósak maradnak. Utána már csak az előre megpirított fokhagymával kell átforgatni, tovább ízesíteni, ahogy az előbb is írtam.

    VálaszTörlés